Żłobek 6 Zaprasza

NASZA KUCHNIA

W żłobku wiemy, że zdrowe żywienie to podstawa dobrego zdrowia, samopoczucia i energii do zabawy. Dlatego wszystkie posiłki przygotowujemy na miejscu, we własnej kuchni, która jest wyposażona w nowoczesny piec konwekcyjno – parowy. Dzięki temu potrawy dla dzieci są zawsze świeże, lekkostrawne i pełne wartości odżywczych. Staramy się kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe, stawiamy na kuchnię bogatą w warzywa, owoce i produkty najwyższej jakości. Uważamy, że dieta małego dziecka powinna być urozmaicona, sezonowa, lekka i mało przetworzona.
Jadłospisy układamy z myślą o potrzebach dzieci i stosownie do wieku. Dla dzieci do 1 roku życia lub wymagających specjalnych diet standardowy jadłospis jest modyfikowany. 
Chcemy by każdy posiłek był nie tylko zdrowy ale kolorowy i pyszny, zachęcał do jedzenia i stał się dla dziecka przygodą ze smakami. 
W naszej kuchni do przygotowywania posiłków używamy przypraw: 
Ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma, curry, pietruszka, koper, bukiet suszonych jarzyn, kminek, cynamon, czosnek, tymianek. 
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, sezamu, orzechów, selera i gorczycy. 


INFORMACJE O ALERGENACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Europejskiej
Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:
 
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies z uwagi na zanieczyszczenie innymi zbożami, orkisz, pszenica kamut) 
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy        brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
13. Łubin i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)